Et fargerikt fellesskap

Instruktør Polaire Ble (til høyre) viser vei når dansegruppa øver.

Hos Fellesverket Dragen i Ålesund sentrum er det for tiden full aktivitet i kjelleren. Der øver sang- og danseglade barn og ungdommer frem mot årets store Fargespill-forestilling ved Parken kulturhus, 22. oktober. Og vi var så heldige å få en liten sniktitt før helgen!

Fargespill er et multietnisk kunstprosjekt bestående av barn og ungdom i alle aldere, helt fra 1. klasse og opp mot slutten av tjueårene. De deles inn i aldersgrupper, samt egne dansegrupper, som ledes av Karoline Isaksen, Bjørnar Myhr, Runar Tafjord og Birthe Roth Olsen fra Ålesund kulturskole. For tiden øver de til årets hovedforestillinger ved Parken kulturhus 22. oktober. Det blir to forestillinger for skoler og to forestillinger for øvrig publikum, noe som betyr mye øving i høstferien!

- Fjorårets konsert var med hele Ålesund Symfoniorkester pluss et band, mens i år satset det mer på et moderne uttrykk med et stort band på syv musikere. Vi kan love en konsert full av ny musikk og overraskelser. Gled dere! sier Karoline Isaken.

Ungdomsgruppa er i full gang med danseøving frem mor årets forestilling.

Initiativet i Ålesund

Fargespill startet opp i Ålesund høsten 2016 (med første forestilling i 2017), etter initiativ fra rektor ved Ålesund voksenopplæring, Marit Kvamme. Hun tipset Fellesverket Dragen og daværende daglig leder, Jan Hogne Christiansen, om kunstprosjektet, som igjen førte til et større samarbeid mellom kommunen og ungdomshuset. Siden har Fargespill hatt øvinger minst to ganger i uken ved ungdomshuset, som driftes av Møre og Romsdal Røde Kors. I tillegg til lederteamet på fire (Karoline, Bjørnar, Birte og Runar), har de fått danseinstruktør og Fargespiller Polaire Ble med på teamet. En entusiastisk og dyktig dame, som virkelig fikk drillet i gang ungdommen når vi var innom!

I Ålesund (som eneste Fargespill-by mellom Trondheim og Bergen) er det barn fra hele 25 nasjoner med i prosjektet. Hovedparten er i dag jenter, men der er ønske om at også flere gutter har lyst å prøve seg. Tilbudet er gratis og åpent for alle uavhengig av bakgrunn.

Lewis Deano stiller med egenkomponert musikk til årets show, på fransk.

Polaire Ble (i midten) instruerer barna på mellomtrinnet.

Hvordan oppstod Fargespill?

I 2003 fikk Ole Hamre, ved Bergen kulturskole, i oppdrag å lage innslag til forestillingen "Mosaikk" under Festspillene i Grieghallen. Han ønsket å skape en kontrast til kulturskoleelevene, som er flinke på grunn av noe, ved å benytte seg av de som er flinke på tross av noe. For eksempel flyktningbarna.

Forestillingen gjorde sterkt inntrykk på publikum og Festspillsjefen, som ønsket å videreføre prosjektet. Da i samarbeid med elever fra barneskole og grunnskole for voksne på Nygård skole. Videre ble det bestemt at forestillingen skulle kalles "Fargespill", og den vokste til et samarbeid med både Kringkastningsorkesteret (KORK) og det Norske Teater.

Utgangspunktet til Fargespill er tradisjonell folkemusikk og dans fra de ulike landene og kulturene som deltagerene kommer fra, og i dag finner man Fargespill i store deler av landet. I 2018 ble Fargespill også nominert til Nobels fredspris!

En ivrig og danseglad gjeng!

Tekst og foto: Iselin Francesca Flem

Forrige
Forrige

Ålesund spiller "hovedrolle" i serien Below Deck

Neste
Neste

BYLØRDAG // SPIS & SHOP FOR 100,-