Suppebilen: Kalle & co serverer mat med hjertevarme

Hver fredag står Karl Johan Skårbrevik parket i Korsatunnelen med sin velkjente VW Transporter. Her er du hjertelig velkommen enten du er sulten eller bare vil slå av en prat. Arkivfoto

Det er nå snart 12 år siden Karl Johan Skårbrevik (“Suppe-Kalle” på folkemunne) startet opp foreningen “Suppebilen”. Sentrert rundt en eldre Volkswagen Transporter utenfor Korsatunnelen, sørger han og de andre frivillige for varm mat, varme klær og en varm møteplass for de som trenger det.

Hver fredag er det varm suppe å få hos Suppebilen, utenfor Korsatunnelen. Arkivfoto

I fjor høst opplevde Suppebilen at de ikke hadde nok mat til alle trengende gjennom året. Og like før jul så Suppe-Kalle seg til slutt nødt å lage et offentlig skriv om situasjonen, etter at det tikket inn flere fortvilte meldinger fra folk som trengte hjelp. - I tillegg har grossistene også mindre overskuddsmat enn tidligere, noe jeg tror skyldes at folk har blitt flinkere å kjøpe nedsatte datovarer, forteller Kalle. - Til vanlig har vi kunne bidratt med å forvalte mye mat som ellers hadde blitt svinn, spesielt frukt og grønt.

Det ble heldigvis en lykkelig slutt på 2023 for Kalle og Suppebilen. Lokalsamfunnet engasjerte seg stort i de vanskelige tidene og det ble spleiset i overkant av 250 000 kroner til det gode formålet, bare på noen uker i desember. - Nå har vi kjøpt inn både tørr- og frossenvarer som skal var en stund, blant annet kylling og burgere, forteller Kalle. Som også kan fortelle at desember generelt er en måned hvor behovet øker, men heldigvis også givergleden.

Foreningen Suppebilen eier også båten “Parat III”, som til daglig ligger til kai i Brosundet. Karl Johan, Bjørn Tore, Stig og stuarten Teddy er alle aktive “sjøulker” ombord. I dag møter vi de til frokost, en kopp kaffe og en god prat.Foto: Iselin Francesca Flem

Parat III - Møteplassen i Sundet

Parat III. Foto: Iselin Francesca Flem

I tillegg til å dele ut suppe, klær- og matposer ved Korsatunnelen eier også Suppebilen båten Parat III, som de har driftet siden 2017. Den snart 90 år gamle båten er en sosial møteplass for blant annet tidligere sjøfolk, hvor mange har kjent på behovet for å fortsatt kunne ha en meningsfult hverdag og noe å stå opp til. Her lages det middag hver torsdag, og gjengen møtes til både kaffe og lunsj.

Flere av “mannskapet” hos parat er også frivillige hos Suppebilen, som til sammen har en kjerne på 20-25 faste frivillige. Mange av de som bidrar har også selv hatt det tungt, og er glade for å kunne bidra. - Det er fint å se motivasjonen flere av de har fått gjennom å være med, som å få tilbake førerkort og hjelpe til med utlevering av mat og klær til de som ikke kan møte selv, sier Kalle.

Noen av de mange matkassene som Suppebilen deler ut hver uke. Foto: Suppebilen

“Hvorfor gjør du det?”

“Hvorfor gjør du det?”, spurte mange når Kalle først startet opp. “Hvorfor ikke”, svarte han. Og på spørsmål om hvordan hele det varme initiativet startet, kan Kalle fortelle at han som flere, kjente et sterkt behov for å hjelpe de som har det vanskeligst. - Jeg snakket med en venn av meg om interessen, som tydelig forestilte seg en tunnel hvor forbipasserende kunne få seg varm suppe. Etterhvert så jeg også konkret for meg hvordan det ville bli. Vi hadde allerede bilen (VW Transporteren), som jeg tidligere har solgt kaffe fra.

For mange er det høy terskel for å vise at man har det vanskelig. Suppebilen har likevel blitt en møteplass for flere ulike mennesker, fra ulike kår. - Mange kommer rett og slett fordi de er ensomme, forteller Kalle, som sier der er like mange historier som der er mennesker der.

Ønsker du å gi et lite bidrag til Suppebilen kan du benytte VIPPS-nummer #91323

Iselin Francesca Flem

Forrige
Forrige

Hotel Noreg: Et hotell i oppblomstring!

Neste
Neste

Ekip Live: Festivaltelt på rådhusplassen i hele sommer