Ålesund Sjømatfestival arrangeres for første gang 2.-5. april 2025 i hjertet av Ålesund. Festivalen er en ny og spennende begivenhet som tar sikte på å feire, og fremheve Ålesunds rike maritime arv og sjømatindustri. Som Norges fiskerihovedstad har Ålesund, sammen med regionen, en dypt forankret tradisjon innen fiskeri- og havbruk, og vi vil fremheve den verdifulle rollen sjømaten vår spiller både lokalt og internasjonalt.

Borgundfjordfisket er grunnlaget for at folk bosatte seg i Ålesund, og binder sammen by og land. Ålesund ligger svært strategisk til, og spesielt for den havgående fiskeflåten, er byen et knutepunkt. I generasjoner har vi vært landets ledende eksporthavn for fisk og fiskevarer, vår region huser også de største sjømatbedriftene i landet. Under Ålesund Sjømatfestival skal folk oppleve og smake på sjømat i verdensklasse.

  • Tid: 2.april kl. 12.00
    Sted: Atlanterhavsparken


    Velkommen til åpningen av Ålesund Sjømatfestival 2025, en ny festival som feirer Ålesunds rike maritime arv og betydning som Norges fiskerihovedstad og sjømatkommune.

    Borgundfjordfisket har gjennom generasjoner vært fundamentet for bosettingen av Ålesund og knytter sammen by og land. Ålesund er strategisk plassert som et knutepunkt for den havgående fiskeflåten og en ledende eksporthavn for fisk og fiskevarer. Regionen vår huser også landets største sjømatbedrifter, noe som gjør dette temaet både aktuelt og viktig.

    Program for arrangementet:

    12:00 Velkommen og omvisning med Atlanterhavsparken
    12:30 Lunsj
    13:00 Åpning av festivalen av Even Sagebakken
    13:15 Kjell Nedraas, Havforskningsinstituttet
    13:30 Per Magne Eggesbø, Ramoen 
    13:50 Cathrin Rabben, ODE
    14:05 Marion Remøy, Sparebanken Vest
    14:30 Panelsamtale med Even Sagebakken, Geir Inge Lien, Monica Molvær & Frank Edvard Sve
    15:00 Panelsamtale med Kjell Nedraas, Per Magne Eggesbø & Cathrin Rabben
    15:30 Matverksted med Atlanterhavsparken for politkerne

    Debatten vil samle politikere, næringslivsaktører og representanter fra forskningsmiljøene for å diskutere viktige veivalg for fremtidens sjømatindustri.


    Påmelding

  • Havets muligheter - En karrieredag for blå næring

    Trykk på linken over for å komme til arrangementets egne side.

    Tid: 3. april kl. 09–15
    Sted: Dampsentralen

    Bli med å skape en effektiv og inspirerende møteplass hvor næringslivet kan knytte kontakt med studenter, lærlinger og andre unge talenter, med et særlig fokus på rekruttering til viktige yrkesområder i regionen vår.

    Arrangementet skal inkludere både faglig innhold og muligheter for nettverksbygging, og vil bidra til å styrke og utvikle fremtidens arbeidskraft innen fiskeri-, havbruk og maritim sektor.

    PROGRAM

    09.00 - 10.00: Mingling, konkurranser
    10.00 - 11.00: Foredrag
    11.00 - 12.00: Lunsj, mingling, konkurranser
    12.00 - 13.00: Foredrag
    13.00 - 14.00: Mingling & konkurranser
    14.00 - 15.00: Panelsamtale og avslutning fra scene og premiering av konkurranser

    Dagen vil inneholde foredrag, interaktive aktiviteter og nettverksbygging som gir både bedrifter og talenter mulighet til å bli bedre kjent med hverandre.

    Ved å delta bidrar din bedrift til å sikre rekrutteringen til våre blå næringer. Sammen kan vi beholde talentene i regionen vår og styrke den marine og maritime sektoren for fremtiden.

    Dette snakker vi om på Karrieredagen:

    • Hvordan vi kan styrke kvinners rolle og skape en mer kjønnsbalansert blå bioøkonomi i Europa, med innsikt fra WIN-BIG-prosjektet og NCE Blue Legasea

    • Utsiktene for norsk økonomi, næringsliv og børs i et stadig mer krevende globalt landskap

    • Hvorfor sjømat er en av Norges viktigste eksportnæringer – og hva det betyr for fremtidige jobber

    • Den krevende, men inspirerende reisen til Havila Kystruten – og hvordan man navigerer i "den perfekte stormen"

    • Hva ligger i begrepet helse i havet, og hvordan havet kan være en løsning på fremtidige helseutfordringer

    • Remøy Shipping AS gir innblikk i sin virksomhet og hva de ser etter hos fremtidige ansatte

    • Vi spør: Hva trenger næringslivet på Sunnmøre, og hvilke utfordringer møter både studenter og bedrifter i overgangen mellom utdanning og arbeid?

    Vi møtes til panelsamtale med representanter fra både næringsliv og studentmiljø – og inviterer til dialog, spørsmål og nettverksbygging hele dagen.

    Påmelding deltakere
    Påmelding for bedrifter

  • Havets Festbord 2025 – En hyllest til Ålesund som fiskerihovedstad!

    Tid: Torsdag 3.april, Kl. 18.00
    Sted: Scandic Parken // PIR

    Ålesundregionens Næringsforening har gleden av å invitere deg til en uforglemmelig kveld under Havets Festbord 2025, som finner sted torsdag 3. aprilScandic Parken Hotell i Ålesund.

    Arrangementet er en del av Sjømatfestivalen, og er et samarbeid mellom Næringsforeninga sine Bransjegrupper for Havbruk og Fiskeri.

    Vi ønsker å samle fiskeentusiaster, små og store aktører i næringen og de som jobber rundt dem til en festkveld.

    På Havets Festbord serveres det aller beste havet har å by på, tilberedt med lidenskap og stolthet av lokale råvarer. 

    Program for kvelden:

    • 18:00–19:30: Status for næringene og fiskeripolitikk på Pir

    • 19:30–20:00: Aperitiff og mingling på Scandic Parken Hotell.

    • 20:00–00:00: Havets Festbord – en festmiddag en fiskerihovedstad verdig


    Med dette tar vi opp igjen en god tradisjon i byen, så bruk anledningen til å ta med dine medarbeidere og samarbeidspartnere på en uforglemmelig aften: 

    • Smak enestående retter basert på lokale råvarer av høyeste kvalitet

    • Opplev en atmosfære som hedrer vår maritime arv og framtid

    • Bygg nettverk med aktører fra hele sjømatnæringen


    Praktisk informasjon:

    • Sted for fag og politikk: PIR, Keiser Wilhelmsgate 22.

    • Sted for festmiddag: Scandic Parken Hotell, Storgata 16, Ålesund.

    • Pris: 2.500,- per person / 22.000,- for et bord (10 plasser).

    • Dato: Torsdag 3. april 2025.


    Vær tidlig ute!
    Antall plasser er begrenset, så vær tidlig ute for å sikre plasser eller bord. Ta med kolleger, venner eller kunder og bli med på en kveld fylt med havets rike smaker.

    Påmelding


    Velkommen til Havets Festbord – der vi feirer fiskerihovedstaden Ålesund ✨

  • Smaker fra Havet: Vinkurs med Lokale Smaker og Historie

    Tid: 4.april kl. 17.00 // 20.00
    Sted: Fisketorget Delikatesse

    Bli med på en unik smaksopplevelse der havets delikatesser møter nøye utvalgte viner! Dette eksklusive vinkurset gir deg muligheten til å nyte retter tilberedt av lokale mesterkokker: Anita Rongve fra Fisketorget, Mindor Klauset fra Hofseth, og Nils-Henning Nesje fra ODE. Sammen serverer de sine spesialiteter, skapt med råvarer fra Ålesund og omegn.

    Sommelier Monica Molvær fra Vino Bar guider oss gjennom fem nøye utvalgte viner, perfekt tilpasset de ulike rettene. I løpet av kvelden får vi også et spennende innblikk i havbrukens historie og reise, samt korte presentasjoner fra leverandørene bak råvarene.

    Dette er en kveld for deg som elsker smaken av havet, og som ønsker å lære mer om mat, vin og den lokale matkulturen. Sikre deg plass på dette uforglemmelige arrangementet!

    Påmelding her

  • Sjømatmarkedet ved Rådhusplassen under Ålesund Sjømatfestival!

    Tid: 4. – 5. april, Kl. 11:00 – 17:00
    Sted: Rådhusplassen, Ålesund

    Velkommen til en smaksrik opplevelse i sentrum under Ålesund Sjømatfestival! Torsdag 4. og fredag 5. april forvandles rådhusplassen til et levende marked fylt med havets delikatesser, spennende smaker og dyktige produsenter, side om side med Bytorsken og Barnas Sjømatfestival.

    Hva kan du forvente?

    • Smak og kjøp fersk sjømat, delikatesser og lokale spesialiteter

    • Møt engasjerte produsenter og leverandører fra sjømatbransjen

    • Få inspirasjon til nye retter og oppdag spennende produkter

    • En unik atmosfære midt i hjertet av sjømatbyen Ålesund

    Enten du er en ekte sjømatelsker eller bare nysgjerrig på nye smaker, er dette arrangementet for deg!

    Ta turen innom, nyt fantastiske smaker og bli en del av feiringen av havets rikdom.

    Påmelding stends

  • Tid: 4.–5. april, kl. 11-17
    Sted: Rådhusplassen, Ålesund

    Velkommen til en helg fylt med oppdagelse, lek og læring! På Barnas Sjømatfestival kan barna bli bedre kjent med livet i havet gjennom morsomme aktiviteter, spennende smaksprøver og interaktive opplevelser.

    Fredag 4. april
    10:00–12:00 – Bokkino & disseksjon av fisk med Atlanterhavsparken for barnehagebarn
    11:00–17:00 – Åpent festivaltelt med aktiviteter, stands & DJ
    11:00–17:00 – Lever inn plast til plastryddeaksjonen
    10:00–14:00 – Matverksted og lesestund for barnehagebarn
    14:00-17:00 - Aktiviteter for barn

    Lørdag 5. april
    11:00–17:00 – Åpent festivaltelt med aktiviteter, stands & DJ
    11:00–16:00 – Rebusløp hos Fiskerimuseet
    13:00–15:00 – Lesestund med Astrid Overaa & Blekkulf
    11:00–17:00 – Møt Elias!
    11:00–17:00 – Lever inn plast til plastryddeaksjonen
    11:00–17:00 – Matverksted
    12:00–13:00 – Dykkeraksjon!
    13:00 – Bokkino & disseksjon av fisk med Atlanterhavsparken ved Ålesund Bibliotek

    (*det kan forekomme endringer i programmet)

    Begge dager: DJ, spennende aktiviteter, stands og et levende festivalområde fylt med opplevelser for hele familien!

    Ta med barna på en helg der de kan utforske havets skatter, lære om bærekraft og kose seg med morsomme sjømataktiviteter!

  • Se egen nettside for mer informasjon og påmelding her.

Sjekk ut de fullpakkede programmene for festivalen, og anbefalinger fra byens restauranter under!