
Ålesund Sjømatfestival arrangeres for første gang 2.-5. april 2025 i hjertet av Ålesund. Festivalen er en ny og spennende begivenhet som tar sikte på å feire, og fremheve Ålesunds rike maritime arv og sjømatindustri. Som Norges fiskerihovedstad har Ålesund, sammen med regionen, en dypt forankret tradisjon innen fiskeri- og havbruk, og vi vil fremheve den verdifulle rollen sjømaten vår spiller både lokalt og internasjonalt.
Borgundfjordfisket er grunnlaget for at folk bosatte seg i Ålesund, og binder sammen by og land. Ålesund ligger svært strategisk til, og spesielt for den havgående fiskeflåten, er byen et knutepunkt. I generasjoner har vi vært landets ledende eksporthavn for fisk og fiskevarer, vår region huser også de største sjømatbedriftene i landet. Under Ålesund Sjømatfestival skal folk oppleve og smake på sjømat i verdensklasse.
-
Tid: 2.april kl. 12.00
Sted: Atlanterhavsparken
Velkommen til åpningen av Ålesund Sjømatfestival 2025, en ny festival som feirer Ålesunds rike maritime arv og betydning som Norges fiskerihovedstad og sjømatkommune.Borgundfjordfisket har gjennom generasjoner vært fundamentet for bosettingen av Ålesund og knytter sammen by og land. Ålesund er strategisk plassert som et knutepunkt for den havgående fiskeflåten og en ledende eksporthavn for fisk og fiskevarer. Regionen vår huser også landets største sjømatbedrifter, noe som gjør dette temaet både aktuelt og viktig.
Program for arrangementet:
• 12:00: Velkomst ved Atlanterhavsparken
• 12:30: Lunsj med smakebiter av sjømat i verdensklasse
• 13.30: Faglige innlegg (Havforskningsinstituttet, ODE, m.m)
• 14:15: Pause
• 14.30: Matverksted med Atlanterhavsparken
• 15.00: Politisk debatt med sentrale temaer innen fiskeri, havbruk og bærekraftig utviklingDebatten vil samle politikere, næringslivsaktører og representanter fra forskningsmiljøene for å diskutere viktige veivalg for fremtidens sjømatindustri.
*Endringer i programmet kan forekomme.
NB! Det vil være påmelding til første del av programmet som inkl. lunsj, men fra kl. 14.00 vil det være åpent for alle å delta.
Påmelding -
Havets muligheter - En karrieredag for blå næring
Trykk på linken over for å komme til arrangementets egne side.
Tid: 3. april kl. 10–15
Sted: DampsentralenBli med å skape en effektiv og inspirerende møteplass hvor næringslivet kan knytte kontakt med studenter, lærlinger og andre unge talenter, med et særlig fokus på rekruttering til viktige yrkesområder i regionen vår.
Arrangementet skal inkludere både faglig innhold og muligheter for nettverksbygging, og vil bidra til å styrke og utvikle fremtidens arbeidskraft innen fiskeri-, havbruk og maritim sektor.PROGRAM
09.30 - 10.00: Dørene åpner
10.00 - 11.30: Foredrag
11.30 - 12.30: Lunsj
12.30 - 14.30: Mingling, rebus og workshop
14.30 - 15.00: Avslutning fra scene og premiering av konkurranser
*Endringer i programmet kan forekommeDagen vil inneholde foredrag, interaktive aktiviteter og nettverksbygging som gir både bedrifter og talenter mulighet til å bli bedre kjent med hverandre.
Ved å delta bidrar din bedrift til å sikre rekrutteringen til våre blå næringer. Sammen kan vi beholde talentene i regionen vår og styrke den maritime sektoren for fremtiden.
Tema og hovedfokus:
Karriereveier i blå næring
Kvinner i blå næring – synlighet og rekruttering
Økonomisk analyse av sjømatindustrien
Rekruttering – hva ser arbeidsgivere etter?
-
Havets Festbord 2025 – En hyllest til Ålesund som fiskerihovedstad!
Tid: Fredag 3.april, Kl. 18.00
Sted: Scandic Parken // PIRÅlesundregionens Næringsforening har gleden av å invitere deg til en uforglemmelig kveld under Havets Festbord 2025, som finner sted torsdag 3. april på Scandic Parken Hotell i Ålesund.
Arrangementet er en del av Sjømatfestivalen, og er et samarbeid mellom Næringsforeninga sine Bransjegrupper for Havbruk og Fiskeri.
Vi ønsker å samle fiskeentusiaster, små og store aktører i næringen og de som jobber rundt dem til en festkveld.På Havets Festbord serveres det aller beste havet har å by på, tilberedt med lidenskap og stolthet av lokale råvarer.
Program for kvelden:
18:00–19:30: Status for næringene og fiskeripolitikk på Pir
19:30–20:00: Aperitiff og mingling på Scandic Parken Hotell.
20:00–00:00: Havets Festbord – en festmiddag en fiskerihovedstad verdig
Med dette tar vi opp igjen en god tradisjon i byen, så bruk anledningen til å ta med dine medarbeidere og samarbeidspartnere på en uforglemmelig aften:Smak enestående retter basert på lokale råvarer av høyeste kvalitet
Opplev en atmosfære som hedrer vår maritime arv og framtid
Bygg nettverk med aktører fra hele sjømatnæringen
Praktisk informasjon:Sted for fag og politikk: PIR, Keiser Wilhelmsgate 22.
Sted for festmiddag: Scandic Parken Hotell, Storgata 16, Ålesund.
Pris: 2.500,- per person / 22.000,- for et bord (10 plasser).
Dato: Torsdag 3. april 2025.
Vær tidlig ute!
Antall plasser er begrenset, så vær tidlig ute for å sikre plasser eller bord. Ta med kolleger, venner eller kunder og bli med på en kveld fylt med havets rike smaker.
Påmelding
Velkommen til Havets Festbord – der vi feirer fiskerihovedstaden Ålesund ✨ -
Smaker fra Havet: Vinkurs med Lokale Smaker og Historie
Tid: 4.april kl. 17.00 // 20.00
Sted: Fisketorget DelikatesseBli med på en unik smaksopplevelse der havets delikatesser møter nøye utvalgte viner! Dette eksklusive vinkurset gir deg muligheten til å nyte retter tilberedt av lokale mesterkokker: Anita Rongve fra Fisketorget, Mindor Klauset fra Hofseth, og Nils-Henning Nesje fra ODE. Sammen serverer de sine spesialiteter, skapt med råvarer fra Ålesund og omegn.
Sommelier Monica Molvær fra Vino Bar guider oss gjennom fem nøye utvalgte viner, perfekt tilpasset de ulike rettene. I løpet av kvelden får vi også et spennende innblikk i havbrukens historie og reise, samt korte presentasjoner fra leverandørene bak råvarene.
Dette er en kveld for deg som elsker smaken av havet, og som ønsker å lære mer om mat, vin og den lokale matkulturen. Sikre deg plass på dette uforglemmelige arrangementet!
-
Sjømatmarkedet i Korsatunnelen under Ålesund Sjømatfestival!
Tid: 4. – 5. april, Kl. 11:00 – 17:00
Sted: Korsatunellen, ÅlesundVelkommen til en smaksrik opplevelse i Korsatunellen under Ålesund Sjømatfestival! Torsdag 4. og fredag 5. april forvandles tunellen til et levende marked fylt med havets delikatesser, spennende smaker og dyktige produsenter.
Hva kan du forvente?
Smak og kjøp fersk sjømat, delikatesser og lokale spesialiteter
Møt engasjerte produsenter og leverandører fra sjømatbransjen
Få inspirasjon til nye retter og oppdag spennende produkter
En unik atmosfære midt i hjertet av sjømatbyen Ålesund
Enten du er en ekte sjømatelsker eller bare nysgjerrig på nye smaker, er dette arrangementet for deg!
Ta turen innom, nyt fantastiske smaker og bli en del av feiringen av havets rikdom. -
Barnas Sjømatfestival er en essensiell del av Ålesund Sjømatfestival fordi det gir en unik mulighet til å lære om sjømat på en interaktiv og spennende måte. Gjennom Barnas Sjømatfestival skal vi få en bedre forståelse for hvor maten kommer fra og viktigheten av havet. Vi skal bidra til at barn utvikler en positiv oppfatning av sjømat gjennom smakfull matlaging og morsomme aktiviteter.. Det blir en familievennlig opplevelse hvor foreldre og barn kan utforske sjømatens verden sammen. Vi får også besøk av noen kjente sjødyr!
Informasjon kommer
-
Se egen nettside for mer informasjon og påmelding her.