Baker Walderhaug, en smak av historie og kjærlighet

Selv i dag er Kåre en del av atmosfæren i bakeriet. Hver dag sitter han i kaffekroken med sine venner og deler historier fra gamle dager. På veggene rundt ham henger historiske bilder som viser husets rike historie, og Marianne Walderhaug er aldri langt unna.

Foto: Fredrikke Muri Schrøder

Avisutdrag om bombingen i 1945.

Ålesunds gater er fulle av historie, men få institusjoner har vært vitne til så mange endringer som Baker Walderhaug. I 132 år har familiebakeriet vært en klippe i byens sentrum, hvor tradisjon, kvalitet og personlig service har gått hånd i hånd.

Historien

Den 26. januar 1893 registrerte Bakermester John Walderhaug sin bedrift i Firmaregisteret. Året før hadde han kjøpt et "Søpakhus med bageri" på Skandsen i Ålesund. Som mye annet i byen, gikk Walderhaugs første bakeri tapt i den store bybrannen i 1904. Men John lot seg ikke stoppe. Han kjøpte nabotomten og opp reiste et ikonisk bygg seg i jugendstil i Tollbugata 6.

Bygget stod som et symbol på familiens pågangsmot og viljestyrke frem til 17. mars 1945, da katastrofen igjen rammet. Under et alliert bombetokt rettet mot en tysk konvoi utenfor byen, feilberegnet flyene og slapp brannbomber over bygningene ved Skansekaia. Tollbugata 6 ble truffet og lagt i ruiner. Den gang var Kåre Walderhaug, bare 7 år gammel, inne i bygget. Da bombene traff kastet han seg ned på gulvet og krøp under rattkjelken sin. Det reddet livet hans. Eksplosjonen fylte rommet med splinter og røyk, og selv om huset ble ødelagt, klarte familien å berge bakeriet med et midlertidig tak over første etasje for å fortsette driften. Dette var en tid med mot og utholdenhet, hvor hverdagens kamp handlet om å opprettholde livsgrunnlaget under ekstreme forhold.

Krigen

Under andre verdenskrig opplevde Baker Walderhaug, som mange andre bedrifter i Norge, store utfordringer. Bygningen i Tollbugata 6, som allerede hadde en historie preget av pågangsmot, ble enda en gang et sted for overlevelse og utholdenhet. Kåre Walderhaug, som bare var en liten gutt under krigen, fikk en oppvekst preget av usikkerhet og krigens skygger. Hans minner inkluderer lyden av flyalarmer, frykten under bombetoktene, og hverdagen med rasjonering og begrensede ressurser. I voksen alder ble han med i heimevernet og han var i mange år områdesjef i HV, samt aktiv i Røde Kors.

Marianne henter frem gamle dokumenter og klenodier fra tidligere år. Blant de finner vi både en håndgranat og rasjoneringskort.

Foto: Fredrikke Muri Schrøder

Selv i dag er Kåre en del av atmosfæren i bakeriet. Hver dag sitter han i kaffekroken med sine venner og deler historier fra gamle dager. På veggene rundt ham henger historiske bilder som viser husets rike historie, og Marianne Walderhaug er aldri langt unna. Når vi er innom henter hun ned permer med dokumenter og klenodier som speiler krigen og etterkrigsårene. Her finner vi både rasjoneringskort og andre dokumenter som mange som vokser opp i dag ikke har et forhold til.

Generasjoner

Walderhaug-familien har drevet bakeriet i fire generasjoner. Martin Walderhaug tok over virksomheten i 1940, og videreførte både drift og lidenskap gjennom vanskelige krigsår. For sønnen Kåre Walderhaug, som vokste opp i en tid preget av krig og etterkrigstid, ble familiebedriften mer enn bare en arbeidsplass – den var et levebrød og en kilde til trygghet. Denne forståelsen av bakeriets betydning formet hans engasjement da han tok over driften i 1976.

I dag er det Marianne Walderhaug, sammen med sin søster Sissel Karin, som fører tradisjonene videre. Selv om Marianne i utgangspunktet tok en annen vei med en bachelorgrad i reiseliv, ble familiebedriften likevel en naturlig del av hennes liv. Hun hadde ikke sett for seg å ta over driften, men årene med erfaring fra konditoriet og tett samarbeid i bakeriet gjennom flere tiår har gitt henne stor glede for faget.

Hennes dedikasjon og innsikt har gitt høy respekt for tradisjonene som holder bakeriet levende. Under hennes ledelse er Baker Walderhaug fortsatt et sted hvor lokale og turister kan nyte ferske bakevarer og smakfulle kaker, laget med lidenskap og kvalitet.

Kåre satt seg ned med oss for å mimre litt tilbake på gamle dager.

Foto: Fredrikke Muri Schrøder

Samlingssted

Å komme inn i Baker Walderhaug er som å komme hjem. Marianne kjenner de fleste kundene ved fornavn, og mange har et livslangt forhold til kaffekroken der de nyter en skilpadde eller grovkake til kaffen. Barna som en gang var faste gjester, kommer nå tilbake med sine egne barn, og slik føres tradisjonene videre.

Kundene settes alltid i sentrum. "Vi elsker å bli utfordret," sier Marianne. "Enten det er kunstferdige spesialkaker eller tradisjonelle marsipankaker, så skaper vi det kundene ønsker." Konditorene, som er eksperter på sitt felt, har brukt utallige timer i konditoriet, spesielt da personlige kaker trendet på sitt høyeste. Det har blitt laget alt fra fotballkaker og klarinetter til motorsykler, alt for å dekorere kaker til perfeksjon.

Nå ser de at trenden går tilbake til en mer minimalistisk stil, men den klassiske marsipankaken er fortsatt en av deres bestselgere. Som lokal aktør har de muligheten til å tilpasse alle kaker etter kundens ønsker, og ingrediensene kan settes sammen akkurat slik kunden vil. Denne fleksibiliteten er noe kundene setter stor pris på.

Veien videre

Med stadig økende etterspørsel planlegger bakeriet å utvide. Andre etasje i Tollbugata 6 skal pusses opp for å huse et større kjøkken og et selskapslokale. Dette vil sikre bedre kapasitet for spesialkaker og gi lokale kunder muligheten til å reservere bord i sommersesongen, når turistene fyller kaféen.

Baker Walderhaug har alltid vært en hjørnestein i Ålesunds bybilde. Fra å stå imot krig og katastrofer til å tilpasse seg moderne behov, viser bakeriet at de er en institusjon som aldri mister sin relevans. Med hjertet i lokalsamfunnet og blikket mot fremtiden, ser Baker Walderhaug ut til å holde på sitt verdifulle bidrag til byen i mange år fremover.

Vi fant et lite tilbakeblikk med et videoreportasje om Kåre Walderhaug laget av Martin Giskegjerde.

Se klippet her:
En tomme fra døden

 

Forrige
Forrige

Fotograf Hagen: Tradisjon, innovasjon og lidenskap for fotografiet

Neste
Neste

Dankert Schlyder AS – 160 år med lidenskap, kvalitet og lokal forankring