Byutvikling til debatt: Hva vil vi med byen vår?
Tirsdag 4.mars inviterte Sunnmørsposten til den aller første utgaven av Scena – et nytt møtested for samtaler om saker som engasjerer. Først ut var byutvikling i Ålesund, med særlig fokus på Sørsida og hvordan byen kan formes for framtida.
I forkant har vi sett mange som har engasjert seg gjennom kommentarfelt og meningsutveksling i media, og nå inviterte Sunnmørsposten partene til samme bord for å snakke om byutvikling.
– Ingen av konfliktene vi diskuterer er reelle. Dette er retninga. Vi savner at politikerne tar ansvar og virkelig viser vei, sa Peter Hareide, daglig leder i Sørsida Utvikling.
– Ingen av konfliktene vi diskuterer er reelle. Dette er retninga. Vi savner at politikerne tar ansvar og virkelig viser vei, sa Peter Hareide, daglig leder i Sørsida Utvikling.
Han løftet fram behovet for et felles framtidsbilde og tydelige prioriteringer som kan skape bevegelse i Ålesund – en by med voksesmerter, og der utvikling ofte møter motstand.
– Vi må ta grep om Sørsida og bruke dette området som motor for å løfte byen videre. Det handler om å gjøre Ålesund attraktiv for dem som bor her – og for dem som vurderer å flytte hit, sa Hareide.
Behov for boliger i sentrum
Ålesund trenger flere som vil bosette seg her og et behov for flere sentrumsnære boliger var en av de store tematiske linjene i debatten. Både Sørsida Utvikling og Ålesundregionens Havnevesen har prosjekter som legger til rette for dette. Sørsida er planlagt som en ny, levende bydel med boliger, næringsliv og møteplasser, mens Havna sitt prosjekt i Skutvika vil omforme tidligere havne- og industriområder til urbane boområder.
Samtidig fortsetter diskusjonen om cruisehavnens plassering. Hvordan, når og hvor den skal ligge påvirker også rekkefølgen og muligheten for å realisere disse utviklingsprosjektene.
– Cruise kan være et krydder i byen, men vi må unngå at det blir en brems for utviklingen, sa Hareide.
En fersk rapport skisserer fem mulige løsninger: redusere kapasiteten på dagens havn, flytte deler av trafikken til andre kaier, etablere en ny cruisehavn, senke makskapasiteten eller videreføre dagens løsning på Sørsida. Rapporten skal behandles av kommunestyret før sommeren.
Link til rapporten: https://alesund.kommune.no/aktuelt/siste-nytt/heilt-eller-delvis-her-er-rapporten-som-viser-alternativa-for-plassering-av-cruise.57461.aspx
Havna sin rolle i utviklingen
Havnefogd Ole Christian Fiskaa fra Ålesundregionens Havnevesen pekte på hvordan havna både bidrar til aktivitet og samtidig legger føringer for hvordan byen kan utvikles.
– Vi er en liten organisasjon med 16 ansatte, men vi har stor påvirkning på samfunnet rundt oss. Vi skal både drive effektiv havn, ta vare på havnearkitekturen og legge til rette for næringsutvikling, sa Fiskaa.
Han viste til at cruisetrafikken er en viktig inntektskilde, og at investeringene i havna har gitt resultater. Mens omsetningen i 2011 lå på 35 millioner kroner, er resultatet i 2024 på 35 millioner i bunnlinja. Det har gitt havna muligheter til å flytte containerhavna ut av sentrum, slik at vi kan bruke Skutvika til byutvikling istedenfor containeroppbevaring.
Cruisegjester er også veldig viktig for lokal verdiskaping og er viktig for mange av byens butikker og spisesteder.
Miljø og utfylling i Kipervika
Siltgardin er allerede lagt ut som man ser på bildet her.
Debatten om byutvikling handler også om miljøhensyn. Den pågående utfyllingen i Kipervika har vakt reaksjoner, spesielt med tanke på gyteperioden for Borgundfjordtorsken.
Flere har stilt spørsmål om tiltaket er forsvarlig, men ifølge en pressemelding fra Ålesund kommune er utfyllingen grundig vurdert i samarbeid med Statsforvalteren og miljøfaglige eksperter fra Norconsult.
– Det skal ikke fylles i selve gyteområdet, og havnebassenget er ikke vurdert til å være et viktig funksjonsområde for torsk. Tillatelsen er gitt med strenge vilkår for å hindre spredning av forurensing, inkludert bruk av siltgardin, opplyser kommunen.
Formålet med utfyllingen er både å sikre bedre arealutnyttelse og å tildekke forurenset sjøbunn. Tiltaket er vurdert etter forurensningsloven, naturmangfoldloven og vannforskriften.
Les mer her:
https://sorsida.no/nyheter/er-det-trygt-å-fylle-ut-i-sjøen
Ungdommen etterlyser kollektivtilbud og liv i byen
Blant paneldeltakerne var også Ingrid O. Skodjevåg, leder av Ålesund Studentsamfunn, og Albertine Flem Rogne, student ved NTNU og leder for UKA. Begge pekte på viktigheten av å styrke Ålesund som studieby og sørge for at unge faktisk velger å bli her.
– Vi må legge til rette for møteplasser, flere studietilbud og et kollektivtilbud som faktisk fungerer. Det er mange faktorer som spiller inn når vi velger hvor vi vil bo, sa Skodjevåg.
På spørsmål om studentene styrer unna sentrum når cruiseanløpene er på sitt største, svarte de at det hender på de mest travle dagene.
– Samtidig har vi mange samarbeidspartnere i sentrum som vi vet er avhengige av turistene. Derfor setter vi også pris på cruisetrafikken og de verdiene den skaper for sentrum, sa Flem Rogne.
Byutvikling handler om folk
Blant paneldeltakerne var også Ingrid O. Skodjevåg, leder av Ålesund Studentsamfunn, og Albertine Flem Rogne, student ved NTNU og leder for UKA.
Ordfører Håkon Lykkebø Strand trakk fram behovet for å styrke næringslivet og skape flere lønnsomme arbeidsplasser som kan gjøre Ålesund til et attraktivt sted å bosette seg.
Fra salen kom det også innspill om viktigheten av å tenke helhetlig i byutviklingen:
– Vi trenger ungdomstilbud, seniorsenter, kultur, gode møteplasser og levende førsteetasjer. Når folk velger å være i byen, vokser tilbudene, lød det fra publikum.
Trine Klemetsen fra Bypatrioten understreket hvor avgjørende det er at byen legger til rette for aktivitet og innhold, og at gode rammer tiltrekker seg folk som ønsker å skape mer.
Ønsker å finne kompromisser
Til tross for ulike interesser og behov, virket det som om samtlige i panelet var enige om én ting: viljen til å finne gode kompromisser som kan løse utfordringene og bidra til utvikling.
Veien videre for Sørsida, Skutvika og cruisenæringen vil i stor grad avhenge av politiske beslutninger – og evnen til å balansere mellom byutvikling, næringsliv og miljøhensyn.