Spisestua: Mat for folket
Eierne av Spisestua på Ålesund Storsenter, ekteparet Jan Erik Waksvik og Wibekke Østrem Waksvik, liker å lage mat “for folk flest”. De flyttet inn i de gamle lokalene til Tante Bruun tidligere i år, og byr på både frokost, lunsj og middagsretter, hvor det aller meste er laget fra grunnen av, og inspirert av norsk husmannskost.
Ekteparet Waksvik, som også er eiere av Spisestua og Vinterhagen på AMFI Moa, brukte ikke mer enn fem uker på å få spisestedet opp og stå når de åpnet mars i år. Når de oppdaget at lokalet var ledig, og så potensialet, kunne de ikke annet enn å hive seg rundt. - Siden alt skjedde på kort tid var vi ganske utslitte etter de hektiske ukene før åpningen, kan de fortelle. Og det er ikke første gang de har en fot innenfor senteret. Wibekke drev nemlig tidligere kafé Opus i tredje etasje. Nå er det datteren, Ina Helen Hareide, som tar over rollen som daglig leder ved Spisestua.
Ekteparet kan fortelle at de har fått god mottakelse etter at de flyttet inn på senteret, og at de har besøk av alt fra barnefamilier, pensjonister til forretningsfolk. - Vi har egen lekekrok for barna og mulighet for å bruke wifi for de som ønsker å sitte her å jobbe, forteller de.
Husmannskost for folk flest
Waksvik er ikke så opptatt av “jåleri” når det kommer til mat, men synes det er viktig med tradisjonsrik og god husmannskost, som potetballen. - Vi lager det meste fra grunnen av. Både mat, kaker, sauser, smør og dressinger, forteller Jan Erik. - Kjøkkenet i lokalet har sine begrensninger med tanke på størrelse og logistikk, og da er det fint at vi har kjøkken ved spisestedene på Moa som kan supplimentere litt. Dette gjør at vi kan ha en større meny.
På menyen finnes et variert utvalg retter, som toast, omelett, club sandwich, burgere, biff, kylling, salater og selvsagt potetball til gode priser. Også vegetaralternativer. - Potetball serverer vi hver dag, forteller Wibekke. Hun kan også fortelle at en favoritt blant flere gjester er omelett. - Det er ikke så mange som selger frokost her i byen, og egg er noe mange setter pris på å få servert. Vi har også et godt utvalg i glutenfritt, og kan servere det meste på menyen uten. Wibekke kan også nevne at Spisestua severer byens beste gulrotkake!
Romslige lokaler og egen bakgård
Lokalene til Spisestua er både romslige og trivelige, og der er plass til ca. 120 gjester. - Vi kan dekke opp langbord til selskap på 20-25 personer inne i peisestua, forteller ekteparet, som nylig har servert bryllupsmiddag der. De kan også fortelle at de har skjenkeløyve, så her kan man nyte et glass vin om ønskelig.
Interiøret og dekoren i lokalet har ekteparet selv stått for. - Vi reiser mye, og besøker mye spisesteder på turene våre. Og vi har tatt med oss mye inspirasjon fra det trives med av interiør og atmosfære og skapt noe vi selv liker, forteller Jan Erik.
Lokalene har også nylig blitt utvidet med egen bakgård.
Tekst og foto: Iselin Francesca Flem