Brosundet Koker: Smakfulle samarbeid som bygger by
Fv. Andreas Ottesen, Ronny Kolvik & Jonathan Rekdal
Foto: Fredrikke Muri Schrøder
Brosundet Koker har nok en gang vist hvorfor denne gastronomiske happeningen har blitt en hjørnestein i Ålesunds restaurant liv. Siden den første utgaven i 2019 har prosjektet samlet noen av byens fremste kokker til en feiring av kreativitet, samarbeid og matglede.
2024-utgaven av Brosundet Koker har vært intet mindre enn en suksess. Kveldens hovedaktører er de kreative hodene bak noen av byens mest spennende spisesteder: Ronny Kolvik fra Bro Kystgastronomi, Andreas Ottesen fra Zuuma, Jonathan Rekdal fra Bro Kystgastronomi, Pawel Samborski fra Apotekergata No. 5, og Ondrej Taldik fra Sjøbua.
En gastronomisk reise
Konseptet bak Brosundet Koker handler om å utfordre seg selv og hverandre. Kokkene reiser til hverandres restauranter og skaper retter som tolker vertskapets meny. Dette året har gjestene kunnet nyte småretter fra fem ulike kokker, der hver har satt sitt eget preg på kveldens servering. Resultatet har vært unike opplevelser som setter både mat og kreativitet i sentrum.
Det var god stemning på kjøkkenet!
Foto: Fredrikke Muri Schrøder
– Det er utrolig inspirerende å se hvordan hver kokk tolker de ulike menyene. Selv om vi driver veldig forskjellige konsepter, og er utrolig forskjellige som personer, er det nettopp det som gjør det så spennende, sier Jonathan Rekdal.
Fra pandemistopp til ny energi
Etter en lang pause grunnet pandemien, gjorde Brosundet Koker sitt comeback i 2024. Som med det meste annet så måtte det en runde til før det igjen tok seg opp og allerede på runde nummer to ble det utsolgt på under en time, og suksessen har fortsatt gjennom sesongen. Den siste kvelden, hos Sjøbua, ble en verdig avslutning på en sesong preget av lidenskap og samarbeid.
– Dette prosjektet handler ikke bare om mat – det handler om å bygge by, sier Ronny Kolvik.
– Vi har ikke bare laget mat, vi har også styrket relasjoner og skapt en dele-kultur som er sjelden i bransjen.
Samarbeid fremfor konkurranse
Kokkene bak Brosundet Koker har satt samarbeid i sentrum. Gjennom å dele råvarer, ansatte og erfaringer har de bygget et sterkt fellesskap som løfter hele restaurant miljøet i Ålesund.
– Det er fantastisk å kunne støtte hverandre og lære av hverandre. Dette prosjektet har hjulpet oss med å bryte ned barrierer og skape noe unikt, sier Andreas Ottesen.
Ronny Kolvik er en av initiativtakerne bak Brosundet Koker.
Foto: Fredrikke Muri Schrøder
En kveld for minner
Da vi besøkte Sjøbua under den siste runden av Brosundet Koker, var det tydelig at prosjektet har betydd mye for alle involverte. Stemningen på kjøkkenet var preget av løs tone og entusiasme. Gjestene fikk ikke bare servert utsøkt mat, men også oppleve magien som oppstår når kokkene trer ut av komfortsonen.
– Det handler om å gi gjestene noe helt spesielt og samtidig gjøre hverandre bedre, sier Ronny Kolvik.
Fremtiden koker
Med suksessen til Brosundet Koker er det naturlig å reflektere over hva fremtiden kan bringe. Kokkene er enige om at prosjektet har vært en reise fylt med læring og inspirasjon, og de åpner for å utvikle konseptet videre. Kanskje kan fremtidige prosjekter inkludere veldedige formål eller nye typer arrangementer.
– Det er gøy å tenke på hvordan vi kan bygge videre på dette samarbeidet og fortsette å utvikle restaurant livet i Ålesund, sier Jonathan.
– Vi har satt standarden for hva som er mulig, og det blir spennende å se hvor vi kan ta det videre.
Brosundet Koker 2024 har vist hva som er mulig når kreative kokker samarbeider for å skape noe utenom det vanlige. Det er ingen tvil om at dette prosjektet har satt spor, både i bransjen og i hjertene til de mange gjestene som har deltatt.