Ålesund Sjømatfestival åpner med blikket rettet mot fjorden – og fremtiden

Borgundfjordfisket er en sterk tradisjon i kystbyen Ålesund, med utfyllingen i Kipervika er flere bekymret for utviklingen, og det viktige gytefeltet til kysttorsken.

Foto: Fredrikke Muri Schrøder

Når Ålesund Sjømatfestival åpner 2. april, er det ikke bare smakene fra havet som skal stå i sentrum. Festivalen innledes med en sterk faglig markering der Havforskningsinstituttet, sjømatnæringen og politikere samles for å diskutere hvordan vi best tar vare på havet – og sikrer livskraftige bestander, arbeidsplasser og kystsamfunn for framtiden.

– Vi ønsker å løfte frem både verdiene i havet og det ansvaret som følger med, sier Lisa Mari Sæther, daglig leder i Ålesund Sentrumsforening. Ålesund er tett knyttet til fiskeri og maritim næring, og vi mener det er naturlig å ta disse samtalene her – midt i Norges sjømatkommune.

Havforskningsinstituttet advarer mot tidspunkt for utfylling i Kipervika

Seniorforsker Kjell Nedreaas er invitert til å holde innlegg under åpningen av Ålesund Sjømatfestival 2.april ved Atlanterhavsparken.

Et sentralt tema under åpningen er situasjonen for kysttorsken, som er i sterk tilbakegang. Havforskningsinstituttet deltar med innlegg ved seniorforsker Kjell Nedreaas, som vil belyse årsakene til utviklingen og utfordringene knyttet til gyteområdene langs kysten.

Spesielt trekkes gytefeltet på Bygrunna i Ålesund frem – et nasjonalt viktig område for kysttorsk, der det nå pågår utfyllingsarbeid midt i den mest sårbare perioden for gyting.

I et brev sendt til Sør-Norges Fiskarlag uttrykker instituttet bekymring for tidspunktet for inngrepet i Kipervika. De påpeker at biomassen for kysttorsk nå er langt under nivået som kreves for å sikre en bærekraftig forvaltning over tid – og at det er avgjørende å beskytte gyteområder, særlig i perioden januar til juni.

Instituttet har ikke blitt konsultert før tiltaket ble godkjent, og understreker at det ikke nødvendigvis er selve tiltaket som er problemet, men tidspunktet det gjennomføres på. Aspevågen og Bygrunna trekkes frem som kjerneområder for gytingen, med høy konsentrasjon av egg i mars og april.

Åpningen samler fagfolk, næring og beslutningstakere

Åpningen av festivalen vil sette fokus på ha fremtidsrettet sjømatnæring. Det blir en spennende dag med mye faglig påfyll.

Festivalåpningen legger til rette for faglig påfyll og diskusjon med brede perspektiver. Deltakere fra forskning, næringsliv og politikk samles for å belyse utfordringer og muligheter for sjømatnasjonen Norge.

Programmet inkluderer blant annet:

  • Kjell Nedreaas, Havforskningsinstituttet: Hva er årsaken til svikten?

  • Per Magne Eggesbø, Ramoen: Markedet for torsk fra en fabrikktrålers ståsted

  • Cathrin Rabben, ODE: Torskeoppdrett – et supplement eller utfordrer?

  • Marion Remøy, Sparebanken Vest: Finansiering av en fremtidsrettet sjømatnæring

  • Panelsamtaler med blant andre Even Sagebakken, Monica Molvær, Geir Inge Lien og Frank Edvard Sve

Sentralt står spørsmålet: Hvordan tar vi vare på havet – og på verdiene i det?

Karrieredag for fremtidens blå og maritime næringer

Som en del av festivalen arrangeres det også en egen Karrieredag torsdag 3. april, rettet mot ungdom og studenter. Her møter videregående elever og studenter fra Fagskolen og NTNU og andre utdanninger aktører innen maritime næringer, sjømat, fiskeri og teknologi – og får innsikt i muligheter for utdanning og jobb lokalt.

Sammen med ivrige studenter fra NTNU arrangerer Ålesund Sentrumsforening Ålesunds første karrieredag for ei samla havnæring.

– Vi ønsker å vise ungdom at det finnes spennende og fremtidsrettede karriereveier innen havnæringene – både til sjøs, på land og innen forskning og teknologi, sier Lisa Mari Sæther.

Bytorsken – fellesskap, stolthet og historie

I løpet av festivalen arrangeres også Bytorsken, en fiskekonkurranse som hedrer det historiske Borgundfjordfisket. Her handler det ikke om å ta opp mest mulig fisk, men om å feire fellesskap, kunnskap og lokal identitet.

Hver deltaker kan kun veie inn én torsk, og i 2024 ble det levert inn under 30 fisk totalt. Mange av båtene deltar først og fremst for stemningen og tradisjonens skyld.

Borgundfjordfisket har vært grunnlaget for bosettingen i Ålesund. Gjennom Bytorsken ønsker vi å løfte frem denne historien og skape tilhørighet, særlig for barn og unge, sier Sæther.

Foto: Ole Martin Sæthermoen

Læring, miljø og respekt for havet

Festivalprogrammet inkluderer også en rekke formidlingsaktiviteter for barn og unge. Sammen med studenter fra NTNU og elever fra Ålesund videregående skole kan barna studere sjødyr, tang, tare og plast, og lære hvordan hele fisken kan brukes som en ressurs.

I samarbeid med Plastfritt Hav, Ålesund Sportsdykkerforening og Ålesundregionens havnevesen gjennomføres en ryddeaksjon i og rundt Brosundet – et konkret og synlig tiltak for et renere havmiljø.

En festival for kunnskap og kjærlighet til havet

Ålesund Sjømatfestival er et initiativ fra Ålesund Sentrumsforening og gjennomføres i tett samarbeid med lokale aktører. Foreningen stiller seg bak Havforskningsinstituttets anbefaling om å unngå tiltak i gyteperioden, og håper festivalen kan bidra til økt kunnskap og felles ansvarsfølelse.

– Vi er bekymret for utviklingen knyttet til utfyllingen i Kipervika, og håper det er mulig å lytte til forskerne og vurdere å utsette videre arbeid til gyteperioden er over, sier Lisa Mari Sæther.

Under Ålesund Sjømatfestival vil barna settes i fokus gjennom Barnas Sjømatfestival, her blir det lærerike aktiviteter om livet i havet.

Ålesund Sjømatfestival er en arena for kunnskapsdeling, engasjement og stolthet over den maritime arven vår. Festivalen er åpen for alle som bor i Ålesund, har tilhørighet til byen eller besøker den for å oppleve det særegne møtet mellom by og hav.

Enten du er opptatt av kystkultur, forskning, mat, bærekraft eller bare nysgjerrig på det som rører seg under overflaten – dette er en festival for alle som bryr seg om havet og hvordan vi forvalter det for fremtiden.

Forrige
Forrige

Mat, vibes og gode folk // Dampsentralen

Neste
Neste

U.-KA. farger Ålesund – og festen er langt fra over!