Historien om XL Diner og kjærligheten til klippfisk

Royal bacalao

3-retters bacalaomeny. Denne retten er laget for å deles og nytes! I dette treretters måltidet får du servert vårevelkjente retter: Bacalao Italian style, Bacalao Vizcaina og Bacalhau com natas, servert med brød og smør.

Foto: Fredrikke Muri Schrøder

XL Diner er en av Ålesunds eldste restauranter, og har gjennom årene utviklet seg til å bli en viktig aktør i å fremme klippfiskens verdi.

Men klippfisk var ikke alltid på menyen. Først i 2001, da Roar Aarseth ble ansatt, bestemte han og eier Ivar Breivik at de ønsket å finne en nisje for restauranten – en visjon de kunne bygge videre på. 

Roar og teamet hans har klart å opprettholde en høy standard, og de deler gjerne sin kunnskap med gjestene. Du kan til og med kjøpe klippfisk med hjem og få gode tips til hvordan du tilbereder den selv.

Foto: Fredrikke Muri Schrøder

Roar, som er oppvokst på Ellingsøya og hadde jobbet på Sjøbua i mange år. Her ble han godt kjent med sjømatens fantastiske kvaliteter, og var allerede overbevist om at klippfisk var veien å gå. Kanskje hadde de ikke trodd at de skulle ta den posisjonen de har i dag, med gjester som kommer fra hele verden for å smake på klippfisk fra Ålesund. Men det var nettopp det som ble deres varemerke. Siden den gang har XL Diner vært en stolt ambassadør for klippfisk og bacalao, og har satt disse rettene i fokus på en måte som har gjort dem til en del av byens identitet.

Klippfisk, Ålesunds skjulte skatt

Ålesund har lenge vært kjent for sin produksjon av klippfisk, og det er på høy tid at byen tar eierskap over tittelen som Norges Klippfiskhovedstad, mener Roar. XL Diner har vært en viktig aktør i å fremme klippfiskens verdi, men det er fortsatt et stort potensial for å synliggjøre den mer på det nasjonale og lokalet marked. 

Internasjonalt er klippfisk fra Norge en varemerke, og nærmere 90% av Bacalao de Nourvega stammer fra Ålesund. Fisken har fått sitt eget merke, like velkjent som Coca-Cola i mange deler av verden. Men hvorfor har ikke klippfisk fått mer oppmerksomhet på nasjonalt og lokalt nivå?

- Det er på høy tid at Ålesund omfavner klippfisken som sin egen, på samme måte som Lofoten har gjort med tørrfisk og Rakfisk fra Valdres har fått sitt eget marked, sier Roar.

- Det burde være en stolthet for både byen og regionen, og en mulighet til å fremme klippfisken som en skatt fra havet.

XL Diner: En råvare håndtert med kjærlighet og kunnskap

Restauranten har alltid vært tro mot sitt konsept og har klart å bygge videre på sitt sterke engasjement for klippfisk. Menyen deres er inspirert av både det norske, sør-europeiske og klassiske kjøkken, med fokus på norske råvarer. Det er denne typen kvalitetsråvarer som gir restauranten sitt gode rykte. Hver bit klippfisk er resultatet av tradisjonelt håndverk og stor respekt for råvaren, noe som gjenspeiles i de smakfulle rettene som serveres.

XL Diner byr ikke bare på fantastisk mat, de har også en helt utrolig utsikt fra resturanten.

Foto: Fredrikke Muri Schrøder

Selv om bacalao bare betyr "torsk" på portugisisk og spansk, vet de som reiser langt for å besøke Ålesund, at det handler om mer enn bare en fisk. Hos XL Diner får gjestene smake på bacalao laget med klippfisk fra våre egne farvann – en råvare som i land som Brasil, Jamaica, Portugal og Spania behandles med silkehansker og enorm respekt. Her i byen kommer folk fra hele verden for å oppleve den lokale smaken og den ekte historien bak retten. Nå er det på tide at vi også gir torsken den plassen den fortjener – som en ekte helt på matfatet.

Roar og teamet hans har klart å opprettholde en høy standard, og de deler gjerne sin kunnskap med gjestene. Du kan til og med kjøpe klippfisk med hjem og få gode tips til hvordan du tilbereder den selv.

Utforsk Ålesunds sjømat – En del av Ålesund Sjømatfestival

Når Ålesund Sjømatfestival går av stabelen, er det den perfekte muligheten til å oppleve byen på sitt beste. Fra XL Diner, som har vært en pioner innen klippfisk, til de mange andre restaurantene som serverer sjømat i verdensklasse, er dette en tid for å nyte de fantastiske smakene som Ålesund har å by på. 

Torsken og annen sjømat er på sitt aller beste på denne tiden av året, og festivalen gir en glimrende anledning til å oppdage det beste fra havet.

Så, ta turen innom en av de fantastiske restaurantene våre for å smake på ekte klippfisk, og oppdag hvordan denne råvaren, som har vært en del av byens historie i generasjoner, fortsatt står i sentrum for Ålesunds gastronomiske stolthet.

Det er på høy tid at Ålesund omfavner klippfisken som sin egen, på samme måte som Lofoten har gjort med tørrfisk og Rakfisk fra Valdres har fått sitt eget marked, sier Roar.

Foto: Fredrikke Muri Schrøder

Forrige
Forrige

Overveldet over suksessuken med Ålesund Sjømatfestival!

Neste
Neste

Mat, vibes og gode folk // Dampsentralen